Olen nyt toista vuotta Espoon työväenopiston piirustuskurssilla Haasteena ihminen. Siinä opettajamme Heikki Portaankorvan opastuksella piirrämme alastonmallista vuorokerroin "pitkää asentoa" eli yhtä kuvaa koko kerran tai sitten croquis eli krokii-piirustusta jossa kuvan pitäisi syntyä muutamassa minuutissa. Molemmissa tavoissa on oma haasteensa: pitkässä ihmisvartalon kaikki kaaret ja suhteet pitäisi olla just' eikä melkein ja krokiissa taas pitäisi löytää asennon olennaiset viivat muutamalla vedolla.

Minulle joka on tottunut katsomaan käyttämästäni mallista vain jotkut olennaiset asiat ja keskittymään itse kuvan tekoon tämä kurssi on ollut todella haastava. Alussa tuskan hiki virtasi tunnilla ja jopa niille lähtö oli joskus hankalaa. Heikki-ope nimittäin ei jätä muistuttamatta jokaisesta epäonnistuneesta kehon osan "lyhennyksestä" tai väärästä suhteesta. Toki omakin silmä alkaa jo kertoa jotain eikä kaikkea tarvitse enää "mitata" ojennetun käsivarren päässä olevan kynän avulla. Koko ajan sitä vieläkin harrastan painopisteiden ja kallistusten varmistamiseksi.

Piirrän pitkät asennot nykyään grafiitti-, punaliitu- tai lyijykynällä sävytetylle pariisinpaperille eli Ingres-paperille. Olen alkanut opetelle kuivapastelli-liitujen käyttöä lopputuloksen sävyttämisessä. Krokiita teen A4-kokoiselle luonnoslehtiölle. Olen nyt alkanut käyttämään siinä tussisivellintä. Parhaimmillaan sivellin auttaa saamaan aikaan rauhallisen sävykkään viivan.

Alla kaksi kuvaa tämän vuoden syksyn naismallistamme ja kaksi kuvaa tämän kevään miesmallistamme. Tasapuolisesti. Kaikki neljä kuvaa on tehty pariisinpaperille täysikokoon (noin 50 x 65 cm). Toivottavasti nämä sivuni eivät päädy millekään kieltolistalle epäsiveellisen sisällön takia. Luulen että suomalaiset saunaihmisinä ovat riittävän tietoisia siitä mitä vaatteiden alla on piilotettuna jotta osaavat suhtautua alastomuuteen neutraalisti.

Vasemmanpuoleisessa kuvassa tarkoituksena oli kuvata pääasiallisesti mallin ylävartalo ja oikeanpuoleisessa tehdä mallista muotokuva. Vasen on tehty muistaakseni grafiittikynällä ja oikea sinertävällä pastellikynällä.

Naismalli istuuNaismallin muotokuva

Miesmallin molemmat kuvat on tehty mustalla pastellikynällä ja lopuksi väritetty kuivapastelli-liidulla. Liitujen värilajitelma on optimoitu luonto-aiheiden piirtämiseen joten ihon värin kanssa joutuu vähän kikkailemma eikä se siltikään ole hyvä. Muistathan että isomman kuvan näet painamalla hiiren oikeaa näppäintä ja valitsemalla Näytä kuva.

Miesmalli makaaMiesmalli seisoo